Фахівці Держпраці проводять інформаційну роботу з метою профілактики інфікування коронавірусом та поширення захворювання серед працівників.

В період з 27 лютого по 13 березня 2020 року працівниками відділів з питань гігієни праці та експертизи умов праці управління з питань праці Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області проводиться широка інформаційна кампанія з безпосередніми відвідуваннями суб’єктів, що здійснюють діяльність у сфері роздрібної торгівлі, організації харчування та транспорту з метою інформування працівників та роботодавців про заходи профілактики інфікування коронавірусом.

На початковій стадії коронавірус має такі ж симптоми, що й інші гострі вірусні захворювання. Найпоширенішими симптомами є головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання, в деяких випадках – діарея або кон’юнктивіт.

Наразі відомо, що новий коронавірус передається краплинним та контактним шляхами.

Вірус не циркулює у повітрі. Він не здатний переміщатись на далекі відстані. Він є тільки в крапельках, які людина видихає під час кашлю чи чханню. Відстань – це гарантія безпеки. Тому, заразитись неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви не знаходитесь безпосередньо поруч із інфікованим (1,5-2 м).

На поверхнях вірус може жити близько 3 годин. Тому важливо дезінфікувати поверхні, ручки дверей.

Переважає контактний шлях, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустинку, рукавиці) після торкання до об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), що забруднені виділеннями із дихальним шляхів хворого чи інфікованого.

Краплинним шляхом вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання у тісному контакті. Тісним контактом вважають відстань менше 1 м.

Кожен роботодавець та працівник повинні знати та здійснювати наступні заходи профілактики.

  1. Відповідальне ставлення працівників та роботодавців до власного здоров’я та здоров’я оточуючих. Не варто ризикувати власним здоров’ям та здоров’ям інших. Не треба приходити на роботу при наявності симптомів вірусної інфекції. У разі погіршення стану здоров’я потрібно звернутись до свого сімейного лікаря. Керівнику потрібно забезпечити недопущення перебування на

робочому місці працівників з симптомами гострого респіраторного захворювання, підвищеної температури тіла.

  1. Ретельно і часто миття рук з милом чи оброблення їх антисептиком.
  2. Уникнення скупчення людей.
  3. Використання захисної маски:
  • обов’язково — якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить);
  • якщо перебуваєте у місцях великого скупчення людей — з метою додаткового захисту.

Використовувати  маску потрібно правильно: вона має покривати ніс і рот; має щільно прилягати, без відступів по краях; змінювати маску необхідно, щойно вона стала вологою, або щочотири години; не треба чіпати зовнішню частину маски руками; не використовувати маску повторно.